Translate
 

Winomierz balingomierz (cukromierz)

Dostępność: powyżej 10 - Zapytaj o większą ilość kontakt@ogrodniczowiniarski.pl
Wysyłka w: 24 godziny
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 23,50 zł 23.50
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni

Opis

WINOMIERZ / BALINGOMIERZ
Wskaźnik zawartości cukru w winie i pośrednio wskaźnik zawartości alkoholu w winie.

BROWIN


 

Areometr jest urządzeniem wyskalowanym w stopniach Blg służącym do kontroli fermentacji wina, pomiaru zawartości cukru i pośredniego określania zawartości alkoholu w winie.


Funkcje Winomierza:

  • CUKROMIERZ / BALINGOMIERZ - Niezbędny do przygotowania nastawu. Pozwala na precyzyjne określenie ilości cukru w przygotowanym nastawie, porcjowanie cukru, jaki należy dodać aby uzyskać porządanie stężenie alkoholu w winie, oraz kontrolę wina w trakcie fermentacji. Szczególnie wskazane jest jego użycie w przypadku, gdy do przygotowania wina użyto kompotów, soków lub innych słodzonych wcześniej surowców.

  • WSKAŹNIK ZAWARTOŚCI ALKOHOLU W WINIE - Pośredni pomiar biorący pod uwagę zawartość cukru przed fermentacją i po niej. Na podstawie ilości cukru, jaka została przefermentowana z załączonej tabeli odczytuje się stężnie alkoholu w przygotowanym winie.

 

Kontrola fermentacji wina przy użyciu winomierza: Dla ułatwienia pracy z winomierzem na skali kolorami oznaczono poszczególne etapy fermentacji.

 

  • Kolorem czerwonym oznaczono maksymalne stężenie cukru przed rozpoczęciem fermentacji (nie powinno przekraczać 22 stopnie Blg).

  • Kolorem żółtym oznaczono stężnie cukru, jakie powinniśmy uzyskać po dodaniu kolejnych porcji cukru (nie powinno przekraczać 17 stopni Blg).

  • Kolorem zielonym oznaczono końcowe stężnie cukru dla win półsłodkich i wytrawnych.



Zakres pomiaru: od 0 do 24°Blg
(1°Blg odpowiada w przybliżeniu 10 g cukru w 1 L soku lub moszczu)

Zawartość:

  • wyskalowany w stopniach Blg areometr
  • próbówka
  • instrukcja obsługi

Sposób użycia:

 

  • Do próbówki wlać badaną ciecz.
  • Zanurzyć miernik - wskaźnik nie może dotykać ścianek i dna próbówki.
  • Po ustaleniu poziomu zanurzenia miernika dokonać odczytu

 

UWAGA: Badany roztwór w chwili pomiaru powinien mieć temperaturę 20 - 21oC. Urządzenie jest wyskalowane do takiej temperatury, odczyt będzie najbardziej miarodajny.

 

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Produkty powiązane

 
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl