Drożdże gorzelnicze Turbo X-Pure 21,3%
Opis
Drożdże gorzelnicze TURBO X-Pure 21,3 %
do szybkiej i czystej fermentacji
BROWIN
Uzyskują stężenie alkoholu do 20% w ciągu 7 dni
Turbo X-Pure to wysokiej jakości drożdże do nastawów wysokoprocentowych. Dzięki dużej odporności na alkohol zastosowana mieszanka drożdży i pożywki fermentuje, aż do 21,3%.
- Do nastawów cukrowych, owocowych i zbożowych — specjalnie skomponowana mieszanka nadaje się do fermentacji różnych surowców, z powodzeniem przygotujesz więc przy użyciu tych drożdży trunki zbożowe, jak i owocowe!
- Czysta fermentacja — podczas fermentowania nastawów drożdże nie wydzielają nieprzyjemnych zapachów! Nie musisz więc obawiać się o przykrą woń w pomieszczeniu, w którym przechowujesz swoje nasatwy!
- Na 25 L nastawu - jedna saszetka drożdży Turbo X-Pure pozwoli Ci na przygotowanie do 25 L nastawu.
- Zalecana temperatura fermentacji 20-25°C - to optymalna temperatura pracy drożdży, zapewniająca odpowiednie odfermentowanie w określonym czasie. Przygotowanie ulubionego trunku nie powinno więc sprawiać problemów!
Wydajność:
- 15 % - nastaw z 6 kg cukru, woda 22l, okres fermantacji 2 dni
- 17 % - nastaw z 7 kg cukru, woda 21l, okres fermantacji 3 - 5 dni
- 19 % - nastaw z 8 kg cukru, woda 20l, okres fermantacji 5 - 7 dni
- 21,3 % - nastaw z 9 kg cukru, woda 19l, okres fermantacji 7 - 14 dni
Czysta moc i znakomita jakość — z Turbo X-Pure proces fermentacji przebiega w sposób idealny — szybko i wydajnie. Ten nowatorski produkt to mieszanka dwóch wysokoalkoholizujących, aktywnych szczepów drożdży gorzelniczych oraz odpowiednio dobranej pożywki, wspomagającej ich rozwój. Dzięki niej z łatwością przygotujesz w domowym zaciszu (wymagana temperatura fermentacji to 20-25 stopni) swoje ulubione nastawy cukrowe, owocowe i zbożowe. Turbo X-Pure to nowatorski produkt, który fermentuje, aż do 21,3%! Jedna saszetka drożdży wystarcza na 25 L nastawu, a w zależności od oczekiwanej wartości alkoholu wystarczy dodać do niego od 6 do 9 kg cukru! Zaletą mieszanki Turbo X-Pure jest również przebieg procesu — z tymi drożdżami nie musisz przejmować się powstawaniem nieprzyjemnych zapachów podczas produkcji Twoich ulubionych trunków!
Wybierz wariant fermentacji (patrz tabela). Do pojemnika fermentacyjnego wsyp pierwszą porcję cukru i rozpuść ją w odpowiedniej ilości letniej wody o temperaturze 25-30°C. Następnie wsyp całą zawartość torebki i dokładnie wymieszaj. Tak przygotowany roztwór fermentuj przez określoną w tabeli ilość dni (zgodnie z wybranym wariantem), w temp. 20-25°C. Zachowanie odpowiedniej temperatury fermentacji jest warunkiem koniecznym do osiągnięcia założonej zawartości alkoholu w nastawie.
* Dla nastawów z ilością cukru większą niż 7 kg drugą porcję cukru dodaj ostrożnie po 24 godzinach. Najlepiej dodać ok. 100g cukru i poczekać aż piana opadnie - następnie dodać resztę cukru. Zapobiegnie to wylaniu się nastawu.
- Uwaga: nastaw będzie się pienił!
- Po skończonej fermentacji nastaw ma słodkawy posmak.
- Dla uzyskania najlepszego efektu polecamy wyklarowanie nastawu po zakończeniu fermentacji.
Przechowywać w suchym miejscu, w temperaturze pokojowej.
Składniki: drożdże, fosforan potasu, siarczan magnezu, węglan wapnia, chlorowodorek tiaminy.
Masa netto: 135 g