" />

Darmowa dostawa od 150 zł

Kontakt telefoniczny: 880 440 126

Translate
 

Drożdże gorzelnicze Turbo X-Pure 21,3% opakowanie na 100L zacieru

Dostępność: 6 sztuk - Zapytaj o większą ilość kontakt@ogrodniczowiniarski.pl
Wysyłka w: 24 godziny
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 29,00 zł 29.00
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni

Opis

Drożdże gorzelnicze TURBO X-Pure 21,3 %

do szybkiej i czystej fermentacji

Opakowanie XXL 360g - 100 L

BROWIN

 

Drożdże Turbo X-Pure 21,3%, 100L

Drożdże Turbo X-Pure 21,3 % to jedyne na rynku drożdże fermentujące do 21,3 % alkoholu.

Turbo X-Pure to wysokiej jakości drożdże do nastawów wysokoprocentowych. Dzięki dużej odporności na alkohol zastosowana mieszanka drożdży i pożywki fermentuje, aż do 21,3%.

  • Do nastawów cukrowych, owocowych i zbożowych — specjalnie skomponowana mieszanka nadaje się do fermentacji różnych surowców, z powodzeniem przygotujesz więc przy użyciu tych drożdży trunki zbożowe, jak i owocowe!
  • Czysta fermentacja — podczas fermentowania nastawów drożdże nie wydzielają nieprzyjemnych zapachów! Nie musisz więc obawiać się o przykrą woń w pomieszczeniu, w którym przechowujesz swoje nasatwy!
  • Jedna saszetka drożdży Turbo X-Pure o tej gramaturze wystarcza na 100 L nastawu, a w zależności od oczekiwanej zawartości alkoholu, wystarczy dodać od 25 do 36 kg cukru. By drożdże wykazały się pełnią swoich możliwości, istotne jest działanie ściśle według instrukcji podanej na opakowaniu.
  • Zalecana temperatura fermentacji 20-25°C - to optymalna temperatura pracy drożdży, zapewniająca odpowiednie odfermentowanie w określonym czasie. Przygotowanie ulubionego trunku nie powinno więc sprawiać problemów!

Wydajność:

  • 15 % - nastaw z 6 kg cukru, woda 22l, okres fermantacji 2 dni
  • 17 % - nastaw z 7 kg cukru, woda 21l, okres fermantacji 3 - 5 dni
  • 19 % - nastaw z 8 kg cukru, woda 20l, okres fermantacji 5 - 7 dni
  • 21,3 % - nastaw z 9 kg cukru, woda 19l, okres fermantacji 7 - 14 dni
 

Sposób użycia:

Wybierz wariant fermentacji (patrz tabela na opakowaniu). Do pojemnika fermentacyjnego wsyp I porcję cukru i rozpuść ją w odpowiedniej ilości letniej wody o temp. ok. 30°C. Następnie wsyp całą zawartość torebki i dokładnie wymieszaj. Tak przygotowany roztwór poddaj fermentacji przez określoną w tabeli ilość dni (zgodnie z wybranym wariantem), w temp. 20-25°C.

Dla wariantów II-IV, kolejne porcje cukru dodawaj ostrożnie po *24 i **48 godzinach, gdy stężenie cukru wyniesie ok. 10°Blg.

Warto użyć środka redukującego pianę, dostępnego w ofercie BROWIN.

Wariant I II III IV

Alkohol [%] 15 17 19 21,3

Cukier [kg] Porcja (I) 25 20 20 20

Porcja (II)* - 8 12 10

Porcja (III)** - - - 6

Woda [L] 85 83 81 78

Dni 5-6 8-10 10-12 12-14

Po zakończeniu fermentacji nastaw klaruje się samoistnie. Niska temperatura sprzyja klarowaniu. Aby szybciej sklarować nastaw, zastosuj Klarowin Turbo Spirit.

Po skończonej fermentacji nastaw ma słodkawy posmak, związany z produkowanym przez drożdże glicerolem.

 

Przechowuj w suchym miejscu, w temperaturze pokojowej.

Składniki: drożdże, fosforan(V) potasu, siarczan(VI) magnezu, węglan(IV) wapnia, witamina B1 (chlorowodorek tiaminy).

Masa netto: 360 g

 

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:
 
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl