
Kiełki Jarmuż czerwony Red Russian 100 g
Cena regularna:
towar niedostępny

Opis
Nasiona na kiełki: JARMUŻ CZERWONY 100 g
Producent: Toraf
Kiełki jamużu są cennym źródłem witaminy A, C, K oraz wapnia, potasu, sodu, żalaza i miedzi. Mają lekko pikantny smak. Ich spożywanie wspomaga udkład odpornościowy. Polecana są jako dodatek do surówek, sałatek, kanapek, twarogu.
Produkcję kiełków najlepiej prowadzić na kiełkownicy. Opłukane nasiona moczyć przez 1 - 2 godziny w przegotowanej, letniej wodzie, a następnie nasiona równomiernie rozłożyć na szalce kiełkownicy. Nasiona przepłukiwać dwa razy dziennie. Kiełki są gotowe do spożycia po 5 - 7 dniach.
Termin ważności: minimum 12 miesięcy
Waga netto: 100 g
MICROGREENS Jarmuż czerwony - Jarmuż ma ciemnozielone łodygi i zielone liście z odcieniami różu, czerwieni i fioletu. Jarmuż rośnie bardzo szybko, listki można zrywać już po 8 dniach. Dodadzą potrawom chrupiący, pikantny, orzechowy, lekko musztardowy smak. Szczególnie polecane są jako dodatek do sałatek, kanapek, twarogu.
Termin siewu: cały rok
Okres kiełkowania: 2 dni
Okres wzrostu: 8 - 10 dni
Mikrolistki (microgreens) to bardzo młode rośliny w swojej początkowej fazie wzrostu (siewki) posiadające liścienie, czyli liście zarodkowe i pierwsze liście właściwe. Są bogate w witaminy i mikroelementy, mogą zawierać aż pięć razy więcej witamin C, E, K i beta karotenoidów niż dorosła roślina. Mają bardzo wyrazisty smak i aromat. Mikroliście cenione są również za swój piękny wygląd i intensywny kolor. Spożywa się je na surowo zaraz po ścięciu.
Sposób uprawy Mikrolistków
Do uprawy nasion na microlistki zalecamy użycie specjalnych mat lnianych lub podłoży lekkich i przepuszczalnych, ale dobrze utrzymujących wilgoć. Podłoże takie powinno zawierać w swoim składzie bogaty w składniki odżywcze torf odkwaszony i perlit, który nadaje glebie niezbędną do prawidłowego kiełkowania roślin lekkość. Do uprawy microlistków nada się również zwykła ziemia uniwersalna. Rośliny nie potrzebują dużej ilości podłoża, wystarczy nawet 2 cm warstwa.

- Nasiona wysiej bardzo gęsto, na całej powierzchni podłoża. Nasiona możesz wysiać do doniczki, ale idealnie nadadzą się do tego małe tace lub podstawki.
- Nie przysypuj nasion ziemią! Dociśnij do podłoża i obficie podlej.
- Na okres kiełkowania trzymaj pojemniki w ciemności.
- Jeśli sadzisz mikrolistki na tackach możesz je ułożyć jedna na drugiej. Na górze zostaw pustą tackę i całość dociąż czymś ciężkim. Takie ułożenie spowoduje, że podłoże dłużej będzie utrzymywało wilgotność a nasiona będą miały lepszy kontakt z podłożem i szybciej wykiełkują.
(na zdjęciu mikrolistki grochu)
