Kiełki BIO - Rukola 10 g
Opis
Nasiona na kiełki: RUKOLA
Producent: Toraf
Nasiona ekologiczne z certyfikatem BIO: PL-EKO-07
Kiełki rukoli zawierają dużo błonnika, kwasu tłuszczowego omega-3, które działają stymulująco na pracę układu pokarmowego. Przyśpieszają trawienie tłuszczów, obniżają poziom cholesterolu we krwi. Zawarty w kiełkach rukoli kwas alfa-linolenowy nadaje im orzechowego posmaku. Dodane do potraw urozmaicają ich smak i stymulują apetyt. Ponadto kiełki rukoli sa bogatym źródłem mikro elementów takich jak cynk, fosfor, magnez, miedź, potas, siarka, wapń i witamin A, C, K i B.
Kiełki rukoli są doskonałym dodatkiem do potraw na zimno i na ciepło. Idealnie pasują do kanapek, sałatek, makaronów, serów oraz jako dodatek do zup.
Uprawa kiełków: nasiona wypłukać, przesypać do naczynia (np. słoik lub szklanka) i zalać czystą, letnią wodą, pozostawić do napęcznienia na kilka godzin (można pozostawić nasiona do napęcznienia na całą noc), po tym czasie nasiona jeszcze raz przepłukać i przełożyć do kiełkownicy (można również użyć słoika przykrytego gazą). Uprawę prowadzić w miescu ciepłym i jasnym, ale nie bezpośrednio nasłonecznionym. Kiełki są gotowe do spożycia przy długości 2 - 3 cm, co następuje po 4 - 6 dniach. W tym czasie kiełki należy regularnie przepłukiwać 2 - 3 razy dziennie (absolutne mininum to raz dziennie).
Waga netto: 10g