Kiełki BIO - Brokuł 10 g
Opis
Nasiona na kiełki: BROKUŁ
Producent: Toraf
Nasiona ekologiczne z certyfikatem BIO: PL-EKO-07
Kiełki nasion brokułu są źródłem najcenniejszych dla organizmu składników odżywczych: witamin A, C, B1, B2, PP, mikroelementów (wapń, żelazo, fosfor, magnez), enzymów, w tym koenzym Q 10 i innych składników wzmacniających.
Najcenniejszy w brokule jest sulforafan – substancja antyrakowa, której stężenie w kiełkach jest 200 razy większe niż w samym brokule. Kiełki powinny być stałym elementem w diecie ludzi chorych lub zagrożonych chorobami nowotworowymi.
Ponadto nasiona brokuła są źródłem estrogenów roślinnych, podobnie jak ludzki estrogen, a więc są pomocne w przypadkach PMS (Zespół napięcia przedmiesiączkowego), menopauzy, uderzeń gorąca i mastopi (choroby włóknisto-torbielowatej sutka) - łagodnych zmian w obrębie piersi.
To doskonały element diety dla kobiet w ciąży, dla osób borykających się z chorobą nowotworową.
Kiełki mają łagodny, świeży, lekko chrzanowy smak kapusty. Można dodawać je do sałatek, kanapek, dań głównych, past twarogowych.
Brokuł jest rośliną wymagającą do prawidłowego wzrostu wymaga ciepła, wilgoci i dużo świeżego powietrza. Każdorazowo po podlaniu kiełków należy sprawdzić czy cała woda ściekła, jeśli nie należy zebrać jej nadmiar. Dodatkowo należy wietrzyć kiełki brokuła pozostawiając szalki odkryte przez kilka minut.
Namaczanie nasion: 4 - 6 godzin
Kiełkowanie: 5 - 7 dni
Termin ważności: minimum 12 miesięcy
Waga netto: 10 g
Nasiona brokuła nadają się również do uprawy na microlistki. Brokuł rośnie bardzo szybko, nie wymaga wstępnego namaczania i jest rośliną bardzo prostą w uprawie. Bardzo dobrze toleruje gęste wysianie nasion na tacce. Młode listki można zrywać już po 5 dniach. Brokuł stanowi doskonałą bazę do sałatek, kanapek i twarogu. Jest delikatnie pikantny w smaku, z wyczuwalną nutą chrzanową.
Mikrolistki (microgreens) to bardzo młode rośliny w swojej początkowej fazie wzrostu (siewki) posiadające liścienie, czyli liście zarodkowe i pierwsze liście właściwe. Są bogate w witaminy i mikroelementy, mogą zawierać aż pięć razy więcej witamin C, E, K i beta karotenoidów niż dorosła roślina. Mają bardzo wyrazisty smak i aromat. Mikroliście cenione są również za swój piękny wygląd i intensywny kolor. Spożywa się je na surowo zaraz po ścięciu.
Sposób uprawy: Do uprawy nasion na microlistki zalecamy użycie podłoży lekkich i przepuszczalnych, ale dobrze utrzymujących wilgoć. Podłoże takie powinno zawierać w swoim składzie bogaty w składniki odżywcze torf odkwaszony i perlit, który nadaje glebie niezbędną do prawidłowego kiełkowania roślin lekkość. Do uprawy microlistków nada się również zwykła ziemia uniwersalna. Nasiona możesz wysiać do doniczki, ale idealnie nadadzą się do tego małe tace lub podstawki. Rośliny nie potrzebują dużej ilości podłoża, wystarczy nawet 2 cm warstwa. Nasiona wysiej bardzo gęsto, na całej powierzchni podłoża. Nie przysypuj nasion ziemią! Dociśnij do podłoża i obficie podlej. Na okres kiełkowania trzymaj pojemniki w ciemności. Jeśli sadzisz mikrolistki na tackach możesz je ułożyć jedna na drugiej. Na górze zostaw pustą tackę i całość dociąż czymś ciężkim (np miseczka z wodą). Takie ułożenie spowoduje, że podłoże dłużej będzie utrzymywało wilgotność a nasiona będą miały lepszy kontakt z podłożem i szybciej wykiełkują.