
Chipsy dębowe mocno opiekane cynamonowe Browin 20g
Cena regularna:
towar niedostępny

Opis
Wiórki dębowe naturalne mocno opiekane Cynamonowe 20gBrowin | |
Płatki dębowe to drobne szczapki drewna służące do aromatyzowania trunków, nadawania im pożądanych walorów smakowych i zapachowych analogicznych do tych uzyskiwanych podczas dojrzewania w beczkach dębowych.
| |
Płatki dębowe to najlepsza alternatywa do stosowania beczek dębowych. Dzięki ich stosowaniu nadajemy alkoholom (winom, nalewkom, destylatom) zarówno aromat jak i barwę. To znacznie prostsza i tańsza metoda starzenia trunków od tradycyjnego dojrzewania w beczkach. Płatki dębowe dozowane mogą być podczas fermentacji lub do gotowego trunku. Dzięki dodatkowi płatków dębowych, przygotowywany alkohol bardzo szybko zyska wyczuwalne nuty dębowe, aromat cynamonu oraz ciemno bursztynowy kolor. W winach i nalewkach zachowane zostaną aromaty owocowe. Prezentowane płatki świetnie sprawdzą się również do domowych alkoholi typu koniak, Bourbon, brandy. Sprzedawane w naszym sklepie płatki dębowe do aromatyzacji alkoholi pochodzą z najlepszej jakości francuskiej odmiany dębu Petraea. Charakterystyka:Surowiec: francuska odmiana dębu Petraea Rodzaj: mocno palone Aromat: cynamon Dozowanie 4-10 g/1 L Masa netto: 20 g | |
Sposób użycia:Płatki dębowe dodaj do wybranego trunku w dawce 4-10 g na 1 L alkoholu na okres 3-6 tygodni. Dokładny czas kontaktu płatków z alkoholem warto dobrać indywidualnie na podstawie degustacji. Kiedy stopień stężenia aromatu w trunku uznasz za odpowiedni, usuń z niego płatki dębowe i ciesz się jego smakiem. Płatki dębowe możesz również wcześniej zalać alkoholem 70 %, pozostawić do ekstrakcji na kilka dni, a następnie tak otrzymaną esencję dozować do wybranego trunku wedle uznania. | |