" />

Darmowa dostawa od 150 zł

Kontakt telefoniczny: 880 440 126

Translate
 

Chipsy dębowe mocno opiekane cynamonowe Browin 20g

Dostępność: 8 sztuk - Zapytaj o większą ilość kontakt@ogrodniczowiniarski.pl
Wysyłka w: 24 godziny
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 8,50 zł 8.50
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni

Opis

Wiórki dębowe naturalne mocno opiekane Cynamonowe 20g

Browin

 

Płatki dębowe to drobne szczapki drewna służące do aromatyzowania trunków, nadawania im pożądanych walorów smakowych i zapachowych analogicznych do tych uzyskiwanych podczas dojrzewania w beczkach dębowych. 

  • Do różnych alkoholi - płatki dębowe to dodatek do win, nalewek, wódek czy miodów pitnych. Idealne do aromatyzowania koniaku, Bourbonu, brandy.
  • Nadają aromat, smak i kolor - dzięki płatkom Twój trunek zyska dębowy aromat, posmak cynamonu, taniny oraz ciemno bursztynową barwę.
  • Alternatywa dla beczek dębowych - to tani zamiennik tradycyjnych beczek, łatwiej ekstrahowane aromaty.
  • Naturalne pochodzenie - płatki produkowane są z francuskiej odmiany dębu Petraea.
  • Proste w użyciu - wystarczy dodać płatki w procesie fermentacji lub w celu starzenia gotowego trunku.
 

Płatki dębowe to najlepsza alternatywa do stosowania beczek dębowych. Dzięki ich stosowaniu nadajemy alkoholom (winom, nalewkom, destylatom) zarówno aromat jak i barwę. To znacznie prostsza i tańsza metoda starzenia trunków od tradycyjnego dojrzewania w beczkach. Płatki dębowe dozowane mogą być podczas fermentacji lub do gotowego trunku.

Dzięki dodatkowi płatków dębowych, przygotowywany alkohol bardzo szybko zyska wyczuwalne nuty dębowe, aromat cynamonu oraz ciemno bursztynowy kolor. W winach i nalewkach zachowane zostaną aromaty owocowe. Prezentowane płatki świetnie sprawdzą się również do domowych alkoholi typu koniak, Bourbon, brandy.

Sprzedawane w naszym sklepie płatki dębowe do aromatyzacji alkoholi pochodzą z najlepszej jakości francuskiej odmiany dębu Petraea.

Charakterystyka:

Surowiec: francuska odmiana dębu Petraea

Rodzaj: mocno palone

Aromat: cynamon

Dozowanie 4-10 g/1 L

Masa netto: 20 g

 

Sposób użycia:

Płatki dębowe dodaj do wybranego trunku w dawce 4-10 g na 1 L alkoholu na okres 3-6 tygodni. Dokładny czas kontaktu płatków z alkoholem warto dobrać indywidualnie na podstawie degustacji. 

Kiedy stopień stężenia aromatu w trunku uznasz za odpowiedni, usuń z niego płatki dębowe i ciesz się jego smakiem.

Płatki dębowe możesz również wcześniej zalać alkoholem 70 %, pozostawić do ekstrakcji na kilka dni, a następnie tak otrzymaną esencję dozować do wybranego trunku wedle uznania.

 

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:
 
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl