


Nasiona na kiełki MŁODY JĘCZMIEŃ 30g

Opis
Nasiona na kiełki
MŁODY JĘCZMIEŃ
Toraf
Kiełki jęczmienia zawierają dużo błonnika, kwasu foliowego, potasu, megnezu, łatwo przyswajalnego żelaza i witaminy C i B12.
Spożywanie kiełków jęczmienia dobrze wpływa na pracę układu nerwowego poprawiając koncentrację. Błonnik reguluje pracę jelit, przyśpiesza trawienie tłuszczów, obniża poziom cholesterolu we krwi i zmiejsza uczucie głodu. Zielony chlorofil odkwasza organizm wspierając równowagę kwasowo - zasadową. Kwas foliowy jest niezwykle istotny dla kobiet w ciąży.
Kiełki jeczmienia są doskonałym dodatkiem do potraw gotowych i jako dodatek do wypieku chleba. Łagodne w smaku nadają się jako dodatek do posiłków dla dzieci.
Uprawa kiełków: nasiona wypłukać, wyrzucić te, które są uszkodzone, przesypać do naczynia (np. słoik lub szklanka) i zalać czystą, letnią wodą, pozostawić do napęcznienia przez 6 - 8 godzin (najlepiej przygotować nasiona na noc), po tym czasie nasiona jeszcze raz przepłukać i przełożyć do kiełkownicy (można również użyć słoika przykrytego gazą). Uprawę prowadzić w miescu ciepłym i jasnym, ale nie bezpośrednio nasłonecznionym. Kiełki są gotowe do spożycia przy długości 3 - 5 cm, co następuje po 3 - 6 dniach. W tym czasie kiełki należy regularnie przepłukiwać 2 - 3 razy dziennie (absolutne mininum to raz dziennie).
Waga netto: 30g