Klarowin turbo
Opis
Profesjonalny zestaw do klarowania WIN białych i czerwonych, SOKÓW i ZACIERÓW (Zol krzemionkowy 35ml + Żelatyna 7g). Wyjątkowo skuteczny i szybko działający – w 24h.
- Pojemność opakowania 35ml. Porcja wystarcza na 50 L płynu! Zol umieszczono w buteleczce z podziałką, co pozwala na jego dozowanie w zależności od ilości klarowanego trunku.
- Przechowywać w temp. Pokojowej.
Sposób użycia.
(Zol dodaje się do wina zawsze przed żelatyną!)
- Wino po zakończeniu fermentacji i zlaniu znad osadu drożdży delikatnie wymieszać celem usunięcia resztek gazu.
- Do wina dodać zol krzemionkowy w ilości 7ml na 10l wina i dokładnie wymieszać.
- Następnie dodać żelatynę rozpuszczoną uprzednio w 50ml ciepłej wody. Dawka żelatyny: 1,4g (pół łyżeczki od herbaty) na 10l wina. Całość wymieszać.
- Klarowane wino pozostawić w temp. 15-20°C na 24 godziny.
- Po pełnym wyklarowaniu wino zlać znad osadu.
Zarówno zol krzemionkowy jak i kwaśna żelatyna posiadają odpowiednie certyfikaty dopuszczające ich stosowanie w przemyśle spożywczym.