Cukromierz balingomierz - pomiar stężenia cukru

Dostępność: powyżej 20
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 12,50 zł 12.50
ilość szt.
dodaj do przechowalni
Ocena: 0
Producent: Biowin
Kod produktu: Akc000164
Pin It

Opis

CUKROMIERZ / BALINGOMIERZ
Wskaźnik zawartości cukru w winie i pośrednio wskaźnik zawartości alkoholu w winie.

Zakres 0 - 29 BLG

BIOWIN


Areometr jest urządzeniem wyskalowanym w stopniach Blg służącym do kontroli fermentacji wina, czy piwa; pomiaru zawartości cukru i pośredniego określania zawartości alkoholu.


Funkcje Winomierza:

  • CUKROMIERZ / BALINGOMIERZ - Niezbędny do przygotowania nastawu. Pozwala na precyzyjne określenie ilości cukru w przygotowanym nastawie, porcjowanie cukru, jaki należy dodać aby uzyskać porządanie stężenie alkoholu w winie, oraz kontrolę wina w trakcie fermentacji. Szczególnie wskazane jest jego użycie w przypadku, gdy do przygotowania wina użyto kompotów, soków lub innych słodzonych wcześniej surowców.

  • WSKAŹNIK ZAWARTOŚCI ALKOHOLU W WINIE - Pośredni pomiar biorący pod uwagę zawartość cukru przed fermentacją i po niej. Na podstawie ilości cukru, jaka została przefermentowana z załączonej tabeli odczytuje się stężnie alkoholu w przygotowanym winie.



Zakres pomiaru: od 0 do 29°Blg
(1°Blg odpowiada w przybliżeniu 10 g cukru w 1 L soku lub moszczu)

Zawartość:

  • pływak wyskalowany w stopniach Blg
  • probówka do przeprowadzania pomiaru
  • instrukcja obsługi

Sposób użycia:

 

  • Do probówki wlać badaną ciecz. Płyn nie powinien zawierać cząstek stałych i pęcherzyków gazu. Ilość płynu powinna być taka, aby umieszczony w probówce pływak unosił się swobodnie, nie dotykał dna i ścianek probówki.
  • Zanurzyć miernik - wskaźnik nie może dotykać ścianek i dna probówki.
  • Po ustaleniu poziomu zanurzenia miernika dokonać odczytu. Dla ułatwienia, na skali zaznaczono różnymi kolorami zakresy początkowych stężeń cukru w moszczu, dla różnego rodzaju win, które chcemy otrzymać:
    - obszar bordowy (22 - 25 Blg°) - wina deserowe (słodkie),
    - obszar żółty (15 - 22 Blg°) - wina stołowe (wytrawne),


UWAGA: Badany roztwór w chwili pomiaru powinien mieć temperaturę 20 - 21oC. Urządzenie jest wyskalowane do takiej temperatury, odczyt będzie najbardziej miarodajny.


Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl