BALSAMKA OGÓRKOWATA 2g
Cena regularna:
towar niedostępny
dodaj do przechowalniOpis
BALSAMKA OGÓRKOWATA
Legutko
Roślina jednoroczna z rodziny dyniowatych, o długiej, rozgałęzionej, pnącej się łodydze, zaopatrzonej w wąsy czepne. Po około dwuch miesiącach od wysiewu pojawiają się stosunkowo duże, złóte kwiaty, krótko potem walcowe owoce, początkowo zielone, póżniej przebarwiajace się na zółto.
Wszystkie części nadziemne rośliny maja wartość użytkową, jako warzywo i roślina lecznicza. Młode owoce, o długości około 10 cm wraz z liśćmi sa wartościową przyprawą do dań mięsnych, warzywnych i sałatek. Spożywane na surowo mają gorzkawy smak, dlatego należy pozostawic je w solankowej zalewie na kilka godzin i zagotować, nastepnie spożyć bezpośrenio lub podsmarzyć w plastrach i podawac jako dodatek do mięs. Natomiast kwiaty, młode pędy i liście po ugotowaniu są smaczną, pikantną jarzyną. Owoce balsamki sa stosowane przez indyjską medycynę ludową jako lek na cukrzycę, ponieważ zawieraja związek podobny do insuliny, którego dzielanie reguluje poziom cukru we krwi - potwierdzono w badaniach klinicznych.
Nasiona wysiewać w końcu kwietnia, na poczatku maja do doniczek o srednicy 7-8 cm, w pomieszczeniach o temperaturze 22-24 st. C. Rozsade w fazie 4-5 liści wysadzać do gruntu w drugiej połowie maja w rozstawie 100 x 60-80cm, prowadzic przy podporach. Uprawiać w miejscu nasłonecznionym, osłoniętym, na glebie żyznej i wilgotnej.
Siew: w końcu kwietnia, na poczatku maja do doniczek
Zbiór: 20 lipiec - pażdziernik
Waga netto: 2g