Pektoenzym
Opis
Pektoenzym (dawniej pektopol)
BROWIN
Pektoenzym to naturalny środek enzymatyczny, uzyskiwany poprzez izolację enzymów pektolitycznych z owoców. Ułatwia wyciskanie soku z owoców przy użyciu prasy do wyciskania owoców.
Sposób użycia: Rozdrobnione owoce zalać niewielką ilością wody (1-3l/10kg). Temperatura wody powinna wynosić 40oC dla owoców jagodowych, 80oC dla jabłek, gruszek, śliwek, pigwy. Po wymieszaniu i wystudzeniu (temp. nie wyższa niż 40oC) dodać preparat w ilości 2ml/10kg owoców. Całość pozostawić pod przykryciem, w ciepłym miejscu na 9 - 15 godzin. Po tym czasie można rozpocząć tłoczenie soku z owoców.
Opakowanie: 10ml
UWAGA: Należy przestrzegać zalecanych temperatur stosowania preparatu, wyższe temperatury spowodować mogą jego dezaktywacje.
Po otwarciu Pektopol najlepiej przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu (około 4°C).